Mäklarrapport 26/5

Rekordmånga svenska boköpare i Spanien: ”Huggsexa”

Den spanska bostadsmarknaden trotsar än så länge konjunkturoro och höjda räntor och från svenskt håll är intresset rekordstort.

”Det är huggsexa om de mest attraktiva bostäderna”, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors.

Priserna ligger nu nära tidigare toppnivåer men mäklare Di talat med är delade om utvecklingen framåt. 

Enligt den spanska inskrivnings­myndig­heten Registradores rapport för det första kvartalet såldes 164.299 bostäder i Spanien, där 13 procent av köpen gjordes av utländska medborgare. Antalet svenska bostadsköpare uppgick till 1.225 – vilket är den högsta siffran sedan statistiken började föras 2013.

Det ska dock noteras att det finns en eftersläpning i statistiken på cirka 90 dagar efter färdigt köp, vilket gör att Registradores rapport i själva verket är baserad på affärer som genomfördes mellan november och februari.

Mäklare som Di talat med med vittnar dock om en fortsatt stor efterfrågan från svenska spekulanter.

”Vi ser ett stadigt ökande intresse från svenska köpare sedan vi kunde börja resa igen efter covid. Men det är för tidigt att veta hur Ukrainakriget påverkar marknaden, nästa rapport kommer visa mer på eventuella krigseffekter. Just nu ser vi fortfarande en oerhört stark efterfrågan. Det är fortsatt säljarens marknad då vi har fler köp än säljkunder”, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån Utland.

Även Fredrik Kullman, vd på Bjurfors, ser en stor efterfrågan på spanska kustbostäder efter att Spanien i princip stängdes ned under pandemin. Han menar att det uppstod ett uppdämt behov hos både säljare och köpare att göra affärer.

”Vi märker ett jätteintresse, det är huggsexa om de mest attraktiva bostäderna som försvinner väldigt fort. Det borde komma någon form av avtrappning kan man tycka med tanke på hur världsekonomin ser ut, men än så länge märker vi ingenting”, säger Fredrik Kullman.

Registradores rapport visar också att bostadspriserna i Spanien fortsatt stiga och nu bara ligger ett par procent under toppnivåerna från 2007. Framåt spår Martin Posch att priskurvan börjar plana ut medan Fredrik Kullman är mer optimistisk.

”Vi har sett att priserna har stigit sedan 2008, och det tror jag att de kommer att fortsätta att göra”, säger Fredrik Kullman och forsätter:

”Möjligen att stigande räntor kan påverka intresset, men å andra sidan finns en motpol åt andra hållet. När börsen går sämre i Sverige så väljer vissa som tidigare har investerat i börsen att nu investera i en bostad i Spanien i stället för att man tror att investeringen är bättre där. Samtidigt som man kan nyttja bostaden när man har semester. De här vågskålarna skulle kunna jämna ut varandra så att vi fortsätter att se en prisökning i Spanien”, säger Fredrik Kullman.

Sverige är nu den femte största köparnationen i Spanien efter att ha gått om belgiska köpare. På kustområdena är Sverige fjärde största köparnationen. Där är områden som Costa Del Sol, Marbella och Costa Blanca bland de mest populära hos svenska köpare, enligt Fredrik Kullman och Martin Posch.

Mäklarna ser att den tidigare trenden att köpa lägenheter och små fritidshus efter pandemin skiftat mot en större efterfrågan på mer permanenta boenden som radhus och villor. Distansarbete gör det möjligt för fler att spendera en större del av året i Spanien utöver semesterveckorna. 

Enligt mäklarna tittar de flesta svenska köparna på bostäder i prisklassen 2–5 miljoner kronor, beroende på område. 

”En stor del av intresset ligger i att priserna på fritidsbostäder i Sverige har gått upp så mycket. Då är det otroligt prisvärt i Spanien och Portugal, även när priserna går upp så får man mer för pengarna än i Sverige”, säger Martin Posch.

Samtidigt betonar han att köpare ska ta höjd för transaktionskostnader.

”Man får räkna med att det tillkommer cirka 15 procent i transaktionskostnader. Därför är det bra att köpa något man verkligen tycker om och där man vill bo”, säger han.