Nerja

Den lilla charmiga stranden Calahonda

Nerja är beläget vid kusten, ca 60 km öster om Malaga, i den östligaste delen av den spanska sydkusten som brukar benämnas Costa del Sol. 

De flesta Spanienresenärer är förtjusta i den andalusiska kulturen med arkitekturen, sevärdheter, blommor, god mat och vin, uteliv, Flamenco etc. Lägg därtill sol och värme och vi får vad vi kallar La Vida Buena eller det goda livet. Detta goda liv har under senare år blivit alltmer tillgängligt för frusna själar i och med lågprisflyget. Att det sedan bara är fyra timmars flyg till Málaga gör ju också att det är lätt att ta sig ner närhelst man vill, för arbete eller semester. 

Faktum är att just området runt Nerja är gynnat av vad meteorologer brukar kalla en mikroklimatisk bubbla. Med det mäktiga Sierra Nevada i bakgrunden och med Almijarabergen precis bakom och som här skär ner till havet skyddas Nerja effektivt från nordliga vindar och molnen blir oftast hängande i bergen. Nerja har en medeltemperatur flera grader högre än Málaga som ligger bara 55 km västerut. Samtidigt innebär bergskedjan att Nerja ligger i ett avrinningsområde för de regn som faller uppe i bergen. Berggrunden är kalksten som transporterar vattnet ner till källor och vattendrag runt Nerja. 

Ortsnamnet kommer från arabiskans Narixa som just betyder källa eller överflöd av vatten. Sammantaget betyder detta att området, speciellt vintertid, har Europas bästa klimat och att det är mycket grönt jämfört med många områden runt kusten, speciellt om man tittar norrut upp mot Costa Blanca. Tittar man istället söderut mot Gibraltar drabbas de mer av vindar och strömmar från Atlanten. Just en kort kuststräcka på några mil österut mellan Nerja och Motril heter Costa Tropical. Detta därför att enbart här i Europa kan man odla tropiska växter såsom t.ex. sockerrör, Avokado och Cherimoya. Citron, apelsin och mandelträd är också vanliga inslag. Att staden ligger där bergen möter havet innebär också att det är en förödande vacker natur med vackra toppar och dramatiska bergstungor som skjuter ut i havet. Detta har flera fördelar förutom klimatet. Dels blir stränderna kortare och mer skyddade, dels har det bidragit till avsaknaden av den frontline med hotell och nattklubbar som förstört andra orter och dels bidrar det till att skapa de bästa dykvattnen på Costa del Sol. Framsynta människor, bl a Karin Linell, f d svensk vice borgmästare i Nerja, såg till att införa byggstopp över tre våningar i innerstaden, vilket hjälpt till att bevara den ursprungliga och andalusiska karaktären hos denna lilla stad. Här härskar fortfarande låga vitslammade hus med blommor och smide på krokiga gator med stenbeläggning. 

Nerja är framförallt en riktig stad där vanliga människor bor, arbetar och studerar, skrattar och lever. Även om Nerja är en populär turistort är den allra största delen av turismen fortfarande småskalig med insprängda små hotell, restauranger och uteserveringar. 

Staden är inte uppbyggd runt turismen och invånarna är inte reducerade till glassförsäljare utan lever riktiga liv i sin egen stad där vi är gäster. Det gör också att staden lever året runt. Vissa lever fortfarande traditionellt som fiskarna som har sina båtar på stränderna eller de små svartklädda tanterna som säljer grönsaker i dörröppningen men det finns en stor del moderna spanjorer såsom affärsmän, hantverkare och ungdomar. Kanske har detta bidragit till att relationen mellan spanjorer och utlänningar är ovanligt friktionsfri och Nerja är känt för sina vänliga invånare. Detta låter som en skröna men är faktiskt sant. De allra flesta människor du träffar i Nerja är glada, vänliga och tillmötesgående och du kan känna dig säker var och när du än går runt på stan. Staden är nämligen inte större än att du kan gå överallt och då staden alltså är vacker, det är skönt klimat året runt och människorna är vänliga så går man gärna en sväng varje dag. 

Utelivet i Nerja är genuint och livligt

Då besökare och fastboende utlänningar trivs så bra och återkommer ofta så finns det också ett mycket utvecklat uteliv med runt 400 restauranger och många uteserveringar. Det är dock det lite lugnare och mer vuxna utelivet som råder och det är sällan stökigt utan folk är glada att vara ute med trevliga människor i den vackra staden med det fantastiska klimatet.

Jag brukar därför kalla Nerja för den bästa av världar och många med mig blir förälskade i staden och omgivningarna när de kommer hit. Det finns t.om ett ordspråk här att alla återkommer till Nerja och det verkar stämma. Antingen återkommer de varje år eller så stannar de här och köper sig ett boende och det är ju då vi på NerjaHome kommer in i bilden. Jag måste alltså nu lägga in en varning till känsliga personer om att ett besök i Nerja kan få omvälvande effekter på er livsplanering. Välkomna!